Проф. Дулева в интервю пред БНР

grand_master

„Хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека.“

Проф. д-р Веселка Дулева е началник на отдел „Храни и хранене“ към Националния център по общественото здраве и анализи, Национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазване и представител на България в Световна здравна организация по хранене и хранителна политика. В интервю пред Радио София, д-р. Дулева говори за добрите основи на храненето и изтъква важността да се повиши информираността на специалистите и родителите относно пълноценното хранене.

„Специално внимание се обръща на храненето още по време на бременността, тъй като по последни научни данни, хранителният прием е много важен през първите 1000 дни от живота на човека. През този период се случва физическото и интелектуално развитие на детето и е установено, че нездравословният хранителен модел може в по-късен етап да повиши риска от редица хронични заболявания“ – споделя тя.

Мрежа „С грижа от 0 до 3“ подкрепя твърдението, че храненето през първите три години от живота са критично важни за пълноценното развитие на децата. Затова се застъпва за въвеждането на българска универсална програма за хранене, която да осигурява консултиране на майки за пълноценно хранене на децата; да подкрепя семейства с конкретни продукти; да подобрява достъпа до институционалното хранене; и гарантира хранителни добавки за нуждаещи се деца.

Чуйте цялото интервю на д-р. Веселка Дулева ТУК.