На форум в Разград беше обсъден проблемът с достъпа до здравни грижи на неосигурени бременни жени

grand_master

САДЕТ КЪРОВА

РАЗГРАД, 05.04.2022 13:33 (БТА)

На регионален форум в Разград беше обсъден проблемът с равния достъп на здравно неосигурените бременни до акушеро-гинекологична помощ. Срещата беше в рамките на инициативата за необходимостта от осигуряване на достъп до качествени медицински грижи на всички бременни жени и родилки, която се реализира от гражданските организации „Национална мрежа на здравните медиатори“, „Клуб на нестопанските организации“ – Търговище, Сдружение „ЛАРГО“ – Кюстендил и Сдружение „Жажда за живот“ – Сливен.

Изпълнителният директор на Клуба на нестопанските организации в Търговище Невена Маджарова каза за БТА, че в резултат на това, че нямат здравни осигуровки, близо 7000 жени годишно в България раждат, без да са преминали дори един преглед при акушер-гинеколог. Това по думите й крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките.

Непроследените бременности водят до раждане на недоносени бебета, както и на деца с увреждания. Разходите, които прави държавата за лечение след това, са много повече, отколкото ако осигури достатъчен брой прегледи, както е при здравно осигурените жени, посочи Маджарова. Тя добави, че искането на гражданските организации за равен достъп до проследяване на бременността за всички жени в страната е подкрепено от Българския лекарски съюз, Съюза на акушер-гинеколозите и на педиатрите и много национални мрежи на неправителствените организации, работещи в социалната сфера. Инициирана е и подписка за промяна на Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, като са събрани близо 3000 от граждани, институции и неправителствени организации. Петицията е внесена на 18 март в Министерството на здравеопазването.

В края на април в София предстои национална среща по проблема, на която са поканени представители на няколко министерства, каза още Маджарова. Тя изрази надежда тогава вече да има яснота с кампанията за промяна на  Наредбата.

Домакин на регионалния форум в Разград беше сдружение „Жанета“. Председателят на Управителния съвет на неправителствената организация Грациела Ранкова приветства организаторите и участниците в дискусията, като посочи, че мисията на разградското сдружение е не само да помага на деца и семейства в риск, но и подкрепя бременните жени.

В инициативата участваха експерти от здравни институции, доставчици на здравни услуги, здравни медиатори, представители на местната и държавната администрация, и на граждански организации. Идеята на тези събития е да привлечем още повече съмишленици и поддръжници и да получим по-голяма подкрепа за каузата, която отстояваме, допълни Маджарова.